Principa
Kronecker Wallis    |    Disseny editorial    |    Juny 2015
El llibre Principis matemàtics de la filosofia natural és una de les obres científiques més importants de la història, publicada el 5 de juliol de 1687. Tracta de la filosofia de la naturalesa i la mecànica clàssica i se n’han realitzat centenars d’edicions, però cap seguint un disseny modern i trencador com el que hem concebut a l’estudi per aquesta obra mestra. Aquest estil agosarat, amb una estructura interna complexa i poc variada, fa que aquest projecte sigui tot un repte en l’àmbit editorial.
Newton parla de matemàtiques, parla de física, però també de disseny i és això exactament el que aquesta nova edició permet veure, tocar i olorar per tots els costats del llibre. Però com aconseguir fer sentir la ciència a través del disseny? Doncs apostant per una estètica minimalista que es contraposa a la complexitat del tema. ‘Com més neta sigui la pàgina, més fàcil serà la comprensió i més atractiva la lectura’. Aquest ha estat el leitmotiv que ens ha guiat durant tot aquest projecte. Seriós però enigmàtic. Ordenat però evocador. El disseny dels Principis Matemàtics de Newtons s’equilibra sempre entre el pes dels raonaments i la lleugeresa del tracte visual.
A les portades s’ha treballat una gràfica neta, pura i amb molt poca informació, que es fa preguntar al lector que és el que ‘amaga’ el llibre. Es tracta un altra vegada d’una nova ‘raresa’ dins de l’àmbit dels llibres científics. Les lletres Alpha, Beta i Gamma ajuden a emfatitzar aquest punt enigmàtic de les portades.
Per conservar un punt seriós, s’ha optat per l’absència de color, treballant únicament amb dos colors directes, el blau petroli i el taronja coral, dos colors molt atrevits que es complementen.
La retícula gràfica geomètrica s’ha dissenyat partint dels tres elements recurrents en el contingut; el text, les notes al marge i les gràfiques. Aquests tres elements han marcat una retícula gràfica flexible, ordenada i geomètrica que s’adapta a totes les seccions. S’ha dotat de marges abundants per contrarestar la densitat de la taca tipogràfica. Les portadelles de cada secció s’han fondejat de color per indicar ràpidament els inicis de cada secció, mentre que les pàgines de l’índex les trobarem al mig de cada llibre i són d’un gramatge superior, per forçar l’obertura en aquest punt.
En l’àmbit tipogràfic, s’ha optat per la The Serif, una tipogràfica dissenyada per Lucas de Groot en el 1994. És una serifa romana amb alta llegibilitat gràcies a les seves formes proporcionades. Té un baix contrast, és a dir, que la diferència entre els traços fins i gruixuts no són molt pronunciats. I gràcies a l’elevada altura de la ‘X’, hem pogut utilitzar interlineats reduïts. A més, la família The Serif té una gran varietat de pesos que han ajudat a afegir textura i varietat al contingut.
A l’enquadernació també s’ha continuat amb el punt provocador de l’edició amb un ‘embolcall’ visualment atractiu i diferent. Per això s’ha decidit una enquadernació a vista, deixant nu el llom i visualitzant una part dels llibres que normalment queda amagada. Aquest tipus d’enquadernació també ajuda a la lectura del llibre, ja que permet un grau obertura major.
Els Principis Matemàtics de Newton està format per tres grans capítols, que per la gran quantitat d’informació que alberguen, s’han editat com tres llibres independents. Aquesta opció permet entendre millor l’estructura del llibre i facilita una experiència lectora més amable.
En quant al paper, s’ha escollit una opció pensada per a la impressió offset, el Munken Polar, on el to blanc nítid i la seva superfície suau i no estucada aporten un tacte exclusiu i natural. Les pàgines interiors són de 100 grs. per dotar el contingut de més cos i les cobertes de 260 grs. A més, per reforçar la sensació d’obra de col·leccionista, les lletres Alpha, Beta i Gamma de les portades dels tres grans capítols tenen l’elegància que aporta un relleu en sec.
Ciència i disseny es donen la mà en els Principis Matemàtics de Newton
Back to Top